Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриха първата у нас Лаборатория за изследване на ГМО

Открита беше първата у нас Лаборатория за изследване на генномодифицирани организми (ГМО) в околната среда. Лабораторията струва 1 млн. лв., а проби в нея ще могат да се правят след средата на май.

От екоминистерството правят уточнението, че това е лаборатория за изследване на почви, води и растения, а не на храни. За наличие на ГМО в храните отговаря Центърът за опазване на общественото здраве към здравното министерство.

Откритата днес в Деня на Земята лаборатория ще може да прави до 96 проби на ден. Резултатите ще са готови до три дни. В средата на май ще бъдат доставени и необходимите реактиви, с които ще се установява наличието на ГМО. Планови проби ще се правят по заявки на регионалните инспекции по опазване на околната среда. Проби ще може да поръчва и всеки от нас, каза зам.-министърът Евдокия Манева. Тя обаче направи и важното уточнение.

Едва ли всеки, който носи едно бурканче тук, ако иска да си плати 200 лв., ще му изследваме бурканчето... няма причини.

Докато няма необходимите реактиви, на практика не могат да бъдат санкционирани онези, които евентуално ще решат да отглеждат ГМО. Затова у нас вече има наложена пълна забрана. В лабораторията ще се изследват соя, рапица, царевица, ориз, а на по-късен етап и картофи.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от