Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия поставя условия за финансовата помощ на Гърция

Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел ще подкрепи финансовата помощ на Гърция, ако съществува заплаха за единната европейска валута.

Това заяви генералният секретар на ХДС Фолкер Каудер, като подчерта, че партията е готова да подкрепи Атина, ако това се окаже наложително, но финансовата помощ ще подлежи на строги условия.

Междувременно германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че Германия не е съгласна да се предоставя финансова помощ на Гърция, докато гръцкото правителство не представи заслужаваща доверие програма за намаляване на публичния дълг.

При пристигането си за срещата на външните министри от ЕС в Люксембруг, Вестервеле заяви, че "прекаленно ранните обещания за конкретна помощ ще имат ефект на намаляване на натиска върху Гърция". Германският първи дипломат подчерта, че Берлин иска преди всичко да види консолидиране на гръцкия бюджет.

Германското общество е един от най-големите противници на предоставянето на финансова помощ на Гърция, като канцлерката пое същия твърд политически курс в търсене на изход от гръцката финансова криза.

Днес германският министър на финансите Волфганг Шойбле ще се срещне с ръководителите на коалиционните парти, с които ще обсъди пакета финансова помощ на еврозоната и МВФ за Гърция.

По публикацията работи: А Ер Де; Ройтерс; АФП
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна