Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото отново поевтиня

Активирането на спасителния план за Гърция не успя да подкрепи еврото за дълго и единната валута отново поевтиня днес. Несигурността относно изхода на преговорите с международния валутен фонд и Европейския съюз, опасенията дали Гърция може да приложи изискваните бюджетни ограничения, и страховете, че други членки на Еврозоната са застрашени от подобна криза, продължават да влияят негативно на общото търсене на рискови активи на капиталовите пазари.

На пазарите на облигации разликата между доходността на гръцките и немските държавни облигации достигна нов връх на 611 пункта, а цената на застраховане на гръцките, португалските, и испанските държавни книжа продължи да расте и това ускори разпродажбите на единната валута

Британският паунд продължи поскъпването си спрямо основните валути заради спекулациите, че новото правителство, което ще бъде избрано на 6 май, ще ограничи бюджетните разходи.

В началото на американската търговска сесия еврото се котираше на 1.3320 долара срещу зелените пари, а британският паунд на 1.5470 долара.

Златото се търгува за 1153.65 долара за тройунция, което е понижение с 4 долара за деня. Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец юни се търгуват на цени от 85 долара за барел или понижение от 40 цента за деня.

Към момента междубанковият курс долар-лев е 1.4670/1.4690. В обменните бюра доларът се търгува между 1.46/1.48 лева. Еврото се разменя за 1.95/1.9580 лева.
По публикацията работи: ФК "Логос-ТМ"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна