Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Искаме да видим съседите си като част от европейското семейство"

Снимка: БГНЕС

Виждам доста възможности за много практични двустранни проекти със Сърбия като приключването на магистралата от Ниш до София и свързването на енергийните ни мрежи, заяви в предаването "Събота 150" министърът на външните работи Николай Младенов във връзка с направената от него обиколка в балканския регион през седмицата. "Това, което се договорихме вчера, беше и в най-скоро време да се подпише споразумението за откриването на българския културен център в Белград - аз дори имах възможност да го видя, това е една много хубава сграда. Сигурен съм, че до месец ще бъде готов ремонтът и ще може да започне да функционира. Но има и много възможности за сътрудничество и по линията на европейската перспектива на Сърбия, защото все пак ние сме страна, която не само е член на Европейския съюз, но и е извървяла пътя, по който нашите съседи тепърва се надяват да тръгнат и като експертиза, като знания, като тяхно лоби, ако мога да се изразя така най-общо, в Европа, ние можем да бъдем много полезни. Аз съм убеден в крайна сметка, че нашият основен интерес е да видим всичките си съседи постепенно и те да бъдат част от европейското семейство в което сме ние", каза министър Младенов. Той добави, че в момента пътуват към Цариброд и Ниш, за да се срещнат с българските общности там.

Не докажеш ли, че успешно прилагаш вътрешните си реформи, не докажеш ли, че се справяш с вътрешните си проблеми, всички други аргументи пред ЕС остават като фон, каза още министър Младенов. "Затова едно от основните неща, които дискутирахме вчера, беше нуждата именно от това - да се намери баланс между вътрешните реформи плюс това, което се прави в регионален план. И не да се обяснява с това, че Брюксел го иска, а защото тези вътрешни реформи - борбата с корупцията, с престъпността, реформата на съдебната система, Наказателно-процесуланият кодекс - всички тези неща са нужни, за да може самата държава да функционира успешно", посочи той.

Министърът потвърди, че е получил бележките на македонската страна за предлагания договор за приятелство между България и Македония. "През следващите седмици ще прегледаме внимателно къкво македонските колеги са ни изпратили и ще им дадем нашия отговор, но аз поне така виждам нещата: ние сме протегнали ръката си към Скопие с желание работим заедно и наистина да създадем един пример за добросъседски отношения на Балканите между две държави, които са достатъчно близки и които имат потенциала да развиват много по-тясно своето сътрудничество", добави Младенов. Той се надява протегнатата ръка да бъде приета и да не се изпада в някакво буквоедство в договора за приятелство, а да се съсредоточим върху онова, което е важно. "Защото Македония има нужда от приятели, особено в тежкия път, който я чака към ЕС. Има нужда от приятели, които да й помогнат, да й дадат, така, и съвет, и опита си, за да може да се справи с бъдещото си членство в ЕС. Толкова години това остава единствената страна, която има статут на кандидат за членство, но не е започнала преговори. В много голяма степен това се дължи на факта, че все още не е решен двустранният спор за името с Гърция. Ако се реши този спор, това ще има много положителен ефект върху хората в Македония. Решаването му означава намирането на взаимно приемлив компромис", добави министърът на външните работи.

Договорът за приятелство не е условие за подкрепата ни за Македония за членство в ЕС, но той ще й помогне много да стане член на ЕС, категоричен бе той. "Едно от най-важните неща за европейската перспектива на всяка една страна е какви са нейните отношения със съседите й - дали са добри, дали са конструктивни, дали има нерешени въпроси, дали има спорове и т. н. Именно затова ние казваме, че за да помогнем на Македония да стане член на ЕС, ние искаме да имаме добросъседски отношения. Тя има нужда от това, тя иска да бъде член на ЕС. И затова предлагаме този договор за добросъседство - не като условие за членството в ЕС, а като акт, с който искаме да си сътрудничим и да помагаме", посочи Младенов. Той не желае България да бъде виждана като препятствие за разширяването на Балканите. "Защото ние имаме най-големия стратегически интерес всичките ни съседи от Западните Балкани да бъдат част от ЕС ... Нашите съседи искат да се присъединят към ЕС, ние искаме да им помогнем да го направят, сега пък търсим най-разумния начин, по който да им помогнем да го направят и да постигнем съответно нашите цели. Но не с някакво такова провинциално говорене от ХІХ век - условия и т. н. Дайте малко да си дадем сметка, че светът доста е мръднал, откакто някои хора са чели за последен път истоията на Балканите. В крайна сметка ние сме държава-членка на ЕС и моля да се държим като такава", каза още министър Младенов. Той отказа да коментира протеста на Израел за изказванията на лидера на АТАКА Волен Сидеров и неговите "расистки антисемитски и антиизраелски нагласи".

Получено ли е ново потвърждение на сръбското желание за участие в проекта "АЕЦ "Белене", защо Николай Младенов сменя риториката в отношенията със съседите, има ли разлика между прокламираната миналата година небезусловна подкрепа от премиера Бойко Борисов до настоящата безусловна, обявена от министърът на външните работи, как ще се преодолее негативното отношение към България в македонското общество и ще има ли скоро магистрала и железопътна линия между София и Скопие можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Николай Младенов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени