Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Паскалев: Държавата прехвърля невъзможността да се справи с бюджета върху общините

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев смята, че идеята за орязване на разходите на общините с 20% е поредната секира на дейностите, които се финансират от местните власти. Пред „Хоризонт” той каза, че така ще бъде затруднена работата на общините в сферите на здравеопазването, културата, социалните дейности и образованието.

Костадин Паскалев: Дейността на диспансерите в общините ще бъде много сериозно затруднена. По всяка вероятност ще трябва да закриваме културни институции, по всяка вероятност ще трябва да дофинансираме с общински средства държавно делегирани дейности. Това е, което прави държавата. Тя прехвърля собствената си невъзможност да се справи с приходната част в държавния бюджет върху общините ангажимента, или да предлагат услуги или да закриват съответни структури. Още при дебата на Закона за държавния бюджет за 2010 г. стана ясно, че се дават права на министъра на финансите да ограничава разходите по кредитите на съответните държавни институции и общините в съответствие с приходната част. Което означава, че министърът на финансите може да намали и с 50% държавния бюджет за общините, при условие че няма приходи.

Средните и малки общини ще пострадат най-много от бюджетните съкращения. Това заяви за „Хоризонт” кметът на Монтана Златко Живков: Дейностите, които ще пострадат, са на първо място общинската администрация – веднъж парите за администрациите бяха намалени с 10% миналата година при изпълнението на бюджет 2009 г., втори път с още 17% бяха намалени средствата при приемането на Бюджет 2010 г., а сега и с още 20%. Аз не знам какво повече от 47% може да се съкрати и за какви услуги и обслужваме ще говорим и в централните ни администрации в общините и в изнесените в кметствата и кметските наместничества, които ние имаме в България. Притеснителен е фактът, че ще бъде намалена общата изравнителна субсидия 20%. Почти 50% от българските общини разчитат много на нея. Тя е субсидията, която използват за местни дейности, а за 27 български общини тя е основна, да не кажа единствен източник.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!