Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приети са промени в Закона за отпадъците

До 4000 лв. става глобата за физическо лице, което продава цветни метали на друго лице, което няма лиценз, а до 20 000 лв. ще бъдат глобявани кметовете на общини, които не предприемат действия за закриването на стари депа и изграждането на нови.

Това са част от промените в Закона за отпадъците, които бяха приети днес. Нов момент е въвеждането на персонална глоба на кметовете при неизпълнението на закона. Това обясни и зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Три години, преди да се изчерпи капацитетът, кметът е длъжен да предприеме действия за изграждане на ново съоръжение, а не да сигнализира за това в момента, в който вече няма изход. Ако не го направи – глоба до 20 000 лв. за кмета персонално, защото той персонално отговаря.

С промените в закона се предвижда имуществена санкция в размер на 3000 до 10 000 лв. и за едноличен търговец или юридическо лице, което не предприема необходимите мерки за осигуряването на разделно събиране и третиране на пусканите от него на пазара батерии и акумулатори.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от