Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Нунев: "Компромис няма да има за никого"

Снимка: БГНЕС

След местните избори случай на свалено доверие от кмет на ГЕРБ имаше в район "Илинден" в столицата, когато му беше прекратено членството в партията, след което му бе препоръчано да подаде молба за прекратяване на задълженията и това се случи, заяви в предаването "Преди всички" Пламен Нунев, депутат и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, във връзка със сваленото доверие от страна на партията към кмета на Горна Оряховица инж. Йордан Михтиев и към кмета на софийския район "Младост" Петко Дюлгеров. "След това се проведе нов избор, който беше спечелен пак отново от ГЕРБ, но тогава, за разлика от сега, съответният кандидат прояви морал и отговорност пред гражданите в поведението си и това де факто е практиката при нас", каза Нунев.

Той обърна внимание на разликата между казусите с инж. Михтиев и Петко Дюлгеров. "Първо, за кмета на Горна Оряховица. Вчера на Изпълнително бюро беше взето решение на основание чл. 13, ал. 1 от Устава на политическа партия ГЕРБ, а именно - за поведение, което е несъвместимо с целите и ценностите или уронване на престижа на партията - за прекратяване на членството. И второ - ние настояваме същия да подаде молба за прекратяване на задълженията му като кмет на община Горна Оряховица. Естествено, това не се случи. Докато в случая с Петко Дюлгеров нещата не стоят така ... Диалогът, който се е водил, е на общинското отчетно-изборно събрание на структурата в района. Ще предстои изслушване на двете страни, така че считам, че нещата с Петко Дюлгеров не са точно в тази посока, каквато е при кмета на Горна Оряховица, където е взето крайно решение. Но тук искам да кажа: на първо място много е важно да се знае, че там, където има власт, мирише на корупция или се генерира такава. Това много ясно и премиерът го изведе като теза на нашата национална отчетна конференция на 10 януари и с тези наши действия ние на практика показваме, че с това се различаваме от предишните. Компромис няма да има за никого, защото един от нашите приоритети в програмата това е възстановяване и гарантиране на справедливостта в българското общество чрез превенция и противодействие на първо място на корупцията и организираната престъпност", посочи Нунев.

Според него кметът на Горна Оряховица трябва да се сети да си извади договора и декларацията за открито управление и да види под какво се е подписал. "Няма инструмент, който да дава право за извеждане от поста "кмет". Тук става въпрос вече за морал, тук став въпрос за отговорност към гражданите, за отговорност към партията, която действително е гласувала доверие на кмета, която е издигнала кандидатурата му за кмет", добави той. Членството в ГЕРБ не е предимство, смята Нунев. "Напротив, това е отговорност, която трябва да се носи от всеки", категоричен бе той. Според него там, където има данни за престъпления и нарушения, ще бъдат изпращани на прокуратурата. "Нека в съд да си изчисти името ... Ние искаме да няма корупционни схеми, да няма компрометиране на наши кметове", каза още Нунев.

Подлъгали ли са се от ГЕРБ в случая с кмета на Горна Оряховица, ще има ли прочистване на редиците на ГЕРБ и от други градоначалници и какви са причините за даденото доверие от страна на партията на хора, които впоследствие са разочаровали, можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Пламен Нунев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени