Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етичната комисия към ВСС иска дисциплинарни производства срещу магистратите с "крайно нуждаещи се" роднини

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет предложи да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу магистратите, за чиито роднини стана ясно, че са придобили имоти в Приморско, като са се регистрирали като крайно нуждаещи се. Преди това комисията изслуша петимата съдии.

Близо 3 часа отдели Етичната комисия, за да чуе вече чутото – няма пристъпване на закона. Дали обаче тази самооценка на Николай Урумов, дъщеря му Деница, Андрей Икономов, Панайот Генков и Веселин Пенгезов ще бъде потвърдена и от прокуратурата, ще зависи от финала на досъдебното производство, образувано за корупция.

Иначе председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов влезе във ВСС с репликата "Все ме оплитат в нещо – октоподи или имоти". След срещата с Етичната комисия той обясни лаконично, защо смята, че целта на поредния път около името му е да напусне сам поста.

Върховните съдии Панайот Генков и Андрей Икономов избраха мълчаливо вежливото поведение, за разлика от колегата си Николай Урумов, който с лакти опази себе си и дъщеря си от журналистическите въпроси.

Моля ви се, пазете, место. Знаете ли кога ще коментирам – след световното по футбол. Дръпнете се, не правете циркове.

Днес Етичната комисия на ВСС не изслуша единствения прокурор в групата на замесените в магистратско-роднинския имотен скандал, това е бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, който заради Красьо Черничкия вече е и уволнен прокурор.

Макар и дистанционно Иванов атакува шефа на Етичната комисия Цони Цонев, обвинявайки го в двойнствен морал и спорни приятелски отношения с друг прокурор с крайно нуждаещи се роднини – този на Царево Кънчо Крумов. Цонев отрече и обеща Кънчо Крумов също да бъде проверяван за етичен конфликт.

Цони Цонев: През месец януари 2005 г. прекарах лек инсулт, след който ми е противопоказно да ходя на море. Така че не съм бил на море, нито на Кънчо Крумов, нито на който и да е друг като негов гост. Колегата Крумов го познава като районния прокурор на Царево. Не съм в приятелски отношения с Кънчо Крумов, просто няма как да бъда, делят ни 500 км., нито съм ходил на някакви ловни излети и други неща.

В четвъртък ВСС ще реши да започнат ли дисциплинарни производства срещу Панайот Генков, Андрей Икономов, Веселин Пенгезов, Николай Урумов и дъщеря му Деница.

По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна