Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия трябва да обясни как Младич е избегнал ареста през последните години

Главният прокурор на Международния трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия Серж Брамерц заяви, че надеждите на Сърбия да получи членство в Европейския съюз са били много важни за арестуването на бившия босненски сръбски командир Ратко Младич. Брамерц също заяви, че е поискал от Сърбия да обясни как Младич е успявал да избегне ареста през последните години. "Искаме да проверим кой през последните пет години е помагал на Младич да продължи да се крие и искаме на тези лица да да им се търси отговорност". На пресконференция прокурорът заяви: 

"16 години са много време за очакване на правосъдие. Дълго време е, като знаеш, че някой отговорен за престъпление, се разхожда на свобода. Разбираме защо жертвите очакваха с нетърпение този ден и оценяваме смелостта им. Без тяхната подкрепа и участието им в процеса този трибунал нямаше да постигне нищо." 

Брамерц добави, че здравословното състояние на Младич предизвиква безпокойство, но че той ще получи всички необходими медицински грижи.

От своя страна съдебният секретар Джон Хокинг каза, че не имало здравословни проблеми, които да попречат на допускането на Младич в съдебния арест. Първото явяване пред съда на Ратко Младич беше насрочено за петък 08.00 часа по Гринуич, когато от него ще бъде поискано да каже дали се признава за виновен по 11-те обвинения срещу него, включително за геноцид във връзка с масовата екзекуция на 8000 мюсюлмани в Сребреница през 1995 г.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна