Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коритото на Тунджа през Ямбол ще бъде почистено с европари

Близо 5-километровият ръкав на Тунджа, който пресича Ямбол, не е почистван повече от 30 години. През летните месеци в коритото избуява растителност, пропускливостта на водата намалява и реката се заблатява.

От община Ямбол е спечелен проект по Оперативна програма "Регионално развитие" за предотвратяване на наводненията в общината. Проектът е на обща стойност 725 000 лв., съобщи кметът Георги Славов. Става дума за проект, който с мерки и действия цели предотвратяване на евентуални наводнения. Тези мерки касаят почистване на избуяла растителност в коритото на реката и отремонтиране на двата шлюза, които са направени с цел да има плавателна част от реката около парка, уточни кметът.

В момента проектът е единствената възможност за осигуряване на нормална проводимост на реката, допълни Славов. Едно цялостно почистване на реката и района струва около 100 млн. лв.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.