Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият турски президент Кенан Еврен беше разпитан за преврата през 1980 г.

Бившият, седми, президент на Турция ген. Кенан Еврен беше разпитан днес в дома си от представител на Главната прокуратура в Анкара като основен заподозрян по текущото разследване за военния преврат на 12 септември 1980 г. и последвалите кървави събития в страната. Репресираните по време на хунтата и правозащитници определят този процес като важна крачка по пътя към демокрацията.

Деветдесет и четири годишният Кенан Еврен даде показания в дома си, поради преклонната си възраст и влошеното си здравословно състояние. Безпрецедентният разпит е продължил близо 3 часа. Бившият генерал, който има водеща роля за преврата, е отговорил на всичките 12 въпроса на прокурора, разследващ мрачните събития през 1980 г., стана ясно от изявлението на неговия адвокат пред журналисти по-късно. Еврен е определил преврата като "належащ, спрямо тогавашните условия на хаос и анархия между леви и десни", и го е обвързал с член 35-и от вътрешния устав на армията и основния закон на страната, позволяващи военна намеса.

Срещу лидера на хунтата са повдигнати различни обвинения, но основно за "насилствена промяна на установения конституциоенен ред на Турция". От петимата ръководители на пуча сред живите са само Кенан Еврен и командващият ВВС по това време ген. Тахсин Шахинкая, който ще бъде разптан до няколко дни в Истанбул.

С приетия пакет от реформи на правителството на Реджеп Тайип Ердоган, одобрени от мнозинството турски граждани на референдума през 2010 г. падна и чл. 15-и на коституцията за неприкосновеността на висшия армейски ешалон. Брюксел тогава приветства промените като важна крачка за евроинтеграцията на Турция, премахваща едновременно силното политическо влияние на военните над властта до управлението на Партията на справедливостта и развититето.

Разследването стана възможно, след като 4000 репресирани и близки на жертвите от насилието подадоха иск за осъждането на виновниците за преврата. Според някои магистрати обаче процесът е под въпрос поради обстоятелството за давност и факта, че 92% от турските граждани са одобрили приетата 2 години след преврата настояща турска конституция.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени