Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът организира дискусия за определянето на такса "Смет"

Националният омбудсман Константин Пенчев организира дискусия на тема "Справедливо определяне на таксата за битови отпадъци". Целта е да бъдат набелязани мерки за постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на таксата за битови отпадъци, които да доведат до ясно законодателно формулиране на метода за определяне на дължимата от гражданите такса.

В многобройни жалби и сигнали до омбудсмана гражданите изразяват несъгласие с възприетия от общинските съвети начин за определяне на размера на таксата за битови отпадъци въз основа на данъчната оценка на имота.

За участие в дискусията са поканени председателят и членовете на Комисията по бюджет и финанси при 41-то Народно събрание, председателят и заместник-председателите на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление, представители на Националното сдружение на общините в Република България, Българската стопанска камара, както и кметове на общини, в които размерът на таксата за битови отпадъци не се определя на база данъчната оценка на имота.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна