Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на юни ще бъде готов секторният анализ на пазара на горива в България

Ако заключенията от секторния анализ на пазара на горива и препоръките към страните не бъдат възприети, тогава може да започне разследване за картел, уточни председателят на КЗК Петко Николов.
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и представители на Генералната дирекция "Конкуренция" на ЕК обсъдиха в София типични случаи на картелни споразумения и възможностите за противодействие на обмена на чувствителна информация между конкурентите.

До края на юни или в началото на юли ще бъде готов секторният анализ на пазара на горивата, който Комисията за защита на конкуренцията изготвя от началото на март. Настояването за проверка има ли картел между търговците на течни горива беше на бившия министър на транспорта Александър Цветков. За целта е използвана европейска практика, посочи председателят на регулаторния орган Петко Николов. Ако заключенията от анализа и препоръките към страните не бъдат възприети, тогава може да започне и разследване за картел, уточни Николов. Но според него, за да има поне косвено доказателство за евентуално картелно споразумение, трябва да има оплакване на представител на бранша.

"В случая, като че ли превозвачите по-скоро твърдят, че е налице нещо подобно. Вижте колко много играчи са на този пазар, на пазара на течните горива и на пазара на дистрибуция на едро и дистрибуция на дребно, но от никъде няма някакъв знак за това, че ЛУКОЙЛ злоупотребява с господстващото си положение. Ако е така, би трябвало тези, които купуват от него да изразят някакво недоволство. А всички на пазара са прекалено спокойни в момента", коментира Петко Николов.

Като мярка срещу възможните картелни договорки е поредното предложение за промяна в законодателството в посока наказателна отговорност за шефовете на компании, които участват в картели. Противодействие е предприето и срещу тръжните манипулации в областта на обществените поръчки.

Още за случаите на картелни споразумения и за изготвянето на секторния анализ на пазара на горива у нас от Комисията за защита на конкуренцията, можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Наталия Ганчовска.

/О.Ив./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна