Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама и Ангела Меркел обсъдиха ситуацията в Либия

Барак Обама връчи на Ангела Меркел най-високото гражданско отличие на американското правителство
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви на среща с германския канцлер Ангела Меркел, че очаква от нея да играе значителна роля във възстановяването на Либия, след като Муамар Кадафи бъде свален от власт, предаде ДПА.

След като Кадафи се оттегли, ще има много работа за вършене, за да може либийският народ да си стъпи на краката. Ще трябва да се свърши много икономическа и политическа работа, каза Обама. Ще очаквам пълна и енергична подкрепа от Германия, каквато е имало в миналото по широк спектър от проблеми, добави той.

Германия отказа да участва пряко в операциите на НАТО в Либия, припомня ДПА. Двамата лидери изразиха увереност, че в крайна сметка Кадафи ще бъде свален от власт. Меркел заяви, че Германия ще има желание да изиграе по-значителна роля след конфликта.

Президентът Барак Обама връчи на Ангела Меркел най-високото гражданско отличие на американското правителство - Президентския орден на свободата. Това стана по време на държавна вечеря в Белия дом, с която германският канцлер бе почетена като първата източногерманка, оглавила правителството на обединена Германия след падането на комунизма и за ангажимента й към свободата.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени