Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Кириенко: Русия не е получавала искане за замразяване на преговорите по АЕЦ "Белене"

Русия не е получавала от България искане за тримесечно замразяване на преговорите по проекта за АЕЦ „Белене”. Това заяви генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко.

"С пълно разбиране се отнасяме към желанието на България да получи допълнителна информация по проекта за АЕЦ „Белене” и безопасността на централата", каза той.

"По въпросите за осигуряването на пълна информация сме готови да работим постоянно и тук не става дума за три месеца или за половин година. През цялото време, докато се реализира проектът, сме готови да даваме отговори на всички въпроси, да предоставяме допълнителни аргументи и тук няма никакви проблеми”, посочи шефът на „Росатом”.

Киренко обаче предупреди, че не трябва да се смесват тези въпроси с чисто търговските отношения между компаниите, които са регламентирани от подписаните вече договори. По думите му България е поискала от „Росатом” да не спира работата по проекта и това желание се изпълнява, като Русия продължава изразходва големи суми.

„Имаме договори с българските колеги и най-малкото тези разходи трябва да бъдат компенсирани”, подчерта генералният директор на „Росатом”.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени