Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша застава начело на ЕС, борейки се с протести и безработица

Светлинни илюминации на президентския дворец във Варшава в нощта на 30 юни срещи 1 юли по повод поемането на председателството на ЕС от Полша
Снимка: ЕПА / БГНЕС

От 1 юли Полша поема председателството на Европейски съюз (ЕС) за следващите шест месеца. Това ще бъде първото полско председателсто от приемането на държавата в ЕС през 2004 г.

Специалният пълномощник координатор на този процес от страна на полското правителство като абсолютен приоритет посочи дебатите около бюджета на ЕС и по-точно определянето на неговите самостоятелни приходи и създаването на стратегия за инвестиции, които биха могли да бъдат инвестирани от този ресурс. Много важни също са проблемите свързани с енергийната сигурност, както и работата по развиване на отношенията с държави и партньори, извън ЕС.

Полските анализатори коментират определените приоритети на полското председателство като много общи. Сигурно е, че никакъв прелом не може да се очаква в нито една от тези сфери за близките шест месеца. Това е много престижна и важна функция и Полша трябва да се представи като отговорен и сериозен лидер, смятат експерти.

Има обаче и недоволни. Синдикалната централа "Солидарност" организира в четвъртък огромна демонстрация във Варшава, в която участваха над 50 хиляди души. Полша има безработица и много други нерешени социални и икономически проблеми. Какъв пример ще даваме като лидер, пита Пьотр Дуда, председател на "Солидарност".

По публикацията работи: Боян Станиславски - за БНР от Варшава

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна