Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята за нов закон за донорството набира сила в Германия

Над 12 хиляди германци се нуждаят трансплантация на органи, а повече от хиляда души умират, докато чакат подходящия орган за присаждане. Така законът за донорството става все по-необходим.

Само 17 на сто от германците обаче имат документ за съгласие за дарителство, а в страната в момента действа системата на доброволното даряване на органи.

Според здравния министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия поне веднъж в живота си всеки трябва да отговори съзнателно на въпроса за готовността си да стане дарител.

Всички министри на здравеопазването на федералните провинции се обединиха публично в подкрепа на заканодателното регулиране на донорството.
През миналата седмица политиците в Берлин признаха, че вече са узрели за идеята от спешна нужда от закон по въпроса, според който всеки гражданин трябва да има ясно отношение, а не да проявява заинтересованост само при лична необходимост.

Идеята за закона се подкрепя и от председателя на парламентарната фракция на християндемократите Фолкер Каудер, като подкрепа са готови да дадат също свободните демократи и дори зелените.

Особено чувствителен към регулирането на донорството е лидерът на парламентарната фракция на социалдемократите Франк-Валтер Щайнмайер, който миналата година се оттегли за три месеца от активната политика, за да стане донор на бъбрек за съпругата си.

Законът може да стане факт до края на годината, а според проучване на общественото мнение 77% от германците са готови да приемат новия модел на донорство. Само 14 на сто са категорично против, а 52% са съгласни да станат донори, но след смъртта им.

Германия е на пето място в Европа след Испания, Италия, Норвегия и Англия по донори на органи на един милион души от населението.

По публикацията работи: Автор: Елена Трифонова - Германия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени