Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От есента се въвеждат нови правила за хранене в детските градини

От 15 септември влизат в сила нови правила за храненето в детските градини. Децата ще приемат повече плодове и зеленчуци, вместо сол, захар и мазнини. Основната цел в проекта на новата наредба на здравното министерство е да се осигури здравословен начин на хранене на децата от 3 до 7 години, като се намалят и рисковите фактори за възникването на диабет и сърдечно-съдови заболявания в детска възраст.

Единодушно е мнението на специалистите, че малките деца не се хранят правилно. Тази тенденция се задълбочава в годините и крие сериозни здравни рискове. Повече от 10% от децата в детските градини са със свръхтегло, а 5 на сто са затлъстели, подчерта главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Новият начин на здравословно хранене ще включва 5 пъти хранене на ден. В менюто на децата задължителни ще бъдат пълнозърнестият хляб, плодовата салата, киселото и прясно мляко без захар. Месото трябва да е без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето - и без кожа. В градините за обяд няма да се дават кебапчета и кюфтета. За сметка на това рибата ще присъства в менюто поне веднъж седмично.

За да ограничат сладкото, децата ще имат право на торти и шоколади само два пъти в седмицата. За пиене ще се предлагат 100% натурални сокове, млечни напитки, чай, боза, както и бутилирани, ниско минерализирани води. Контролът за спазването на наредбата ще се поеме от регионалните здравни инспекции.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени