Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 33 000 земеделски производители повишат квалификацията си

Снимка: Марина Бенова - кор. на БНР в Разград

Над 33 хиляди земеделски производители ще повишат квалификацията си в курсове и семинари по одобрените над 100 проекта по Програма за развитие на селските райони, съобщи експертът от министерството на земеделието Мая Нинова в предаването "Преди всички" на "Хоризонт".

Особено голям интерес имат хората, при които обучението се явява като задължително условие - младите фермери, които нямат земеделско образование. При тях това е задължително условие - да преминат 150-часов курс, уточни Нинова. Онези, които имат земеделско образование, трябва да преминат курс, в учебната програма на който е включено обучение по проблеми на опазване на околната среда.

Бих искала да им обърна внимание на тези два вида фермери по мярка 112, че съгласно изискванията на мярката и на учебната програма в наредбата е записано: "Всеки един курс, независимо от неговата тема и продължителност, (дали е 30 часа или 150 часа), има включен модул шест часа обучение по опазване на околната среда в земеделието". Също така във формите на удостоверенията, които са задължително да се попълват в този вид за всяко приключено обучение, се записват и основните модули.

Всеки фермер, който е преминал каквато и да е тематика, ще е покрил и изискването за обучение, включващо теми по опазване на околната среда, уточни Нинова. Курсовете са безплатни за фермерите, като се покриват и разходите за транспорт, храна и нощувка.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна