Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП избира кандидат президент

Снимка: БГНЕС

На закрито заседание Националният съвет на БСП избира кандидата за президент на партията. Най-вероятно това ще бъде евродепутатът Ивайло Калфин, а основен негов опонент е лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов.

След като основните организации на БСП в страната предложиха близо 40 имена за кандидат президент, само 8 от номинираните декларираха съгласието си. Лидерът на социалистите Сергей Станишев е провел разговор лично с всеки един от тях. Начело на номинациите е Ивайло Калфин, следван от Янаки Стоилов и Петър Курумбашев. Останалите са Георги Близнашки, Иво Атанасов, Атанас Папаризов, Георги Гергов и шефът на БСП в Банкя Стефан Василев.

Преди заседанието лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, номинирана също за кандидат президент на БСП, каза пред журналисти, че от ръководството на партията е имало натиск срещу кандидатурата й. Имаше упражнение, в което да обяснят за някои организации, че не трябва да го правят, обясни Дончева. Тя коментира, че според социологическите анализи след Стефан Данаилов, тя е била вторият по рейтинг кандидат, който можел да вземе гласове извън БСП.

Членове на Националния съвет съобщиха, че по време на заседанието бизнесменът Георги Гергов и лидер на БСП в Пловдив си е направил отвод, с което се е отказал от битката за кандидат президент на левицата.

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна