Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин е кандидатът за президент на БСП

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 18:00 ч.

Националният съвет на БСП избра червения евродепутат Ивайло Калфин за кандидат президент на партията. При тайното гласуване Калфин получи близо 60 процента от гласовете и спечели още на първия тур от гласуването.

Националният съвет изслуша платформите на 10 кандидата за президент. При обсъждането петима от тях си направиха отвод - Георги Гергов, Иван Гайтанджиев, Татяна Дончева, Атанас Папаризов и Петър Курумбашев. Сред останалите кандидати бяха Иво Атанасов, Стефан Василев, Георги Близнашки. Основен опонент на Калфин обаче беше Янаки Стоилов.

След тайното гласуване Ивайло Калфин получи 72 гласа от общо 126 гласували, а основният му опонент, Янаки Стоилов, беше подкрепен с 35 гласа. Кандидатът за президент на левицата Ивайло Калфин заяви, че се надява на тези президентски избори да се отправят послания, които да достигнат до всички хора, които милеят за демокрацията у нас.

Тези избори няма да са обикновени. В тях няма да се избере президент за следващите пет години. В тях ще се избере модела, по който ще се развива държавата следващите пет години. Виждаме, че управлението на ГЕРБ най-брутално натиска, мачка демократичните институции, включително и медиите в България. И ако този процес продължи, със стъпването в повече важни държавни институции ние ще се върнем много назад, каза Калфин.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи кандидатурата на Калфин като най-силната в левицата. Станишев коментира, че балотажът на президентските избори към днешна дата е неизбежен за ГЕРБ, дори и кандидатът за президент да се казва Бойко Борисов.

Ивайло Калфин беше вицепремиер и външен министър в правителството на Станишев, а сега е евродепутат.

По публикацията работи: Лили Царева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени