Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото, "Цената на бензина с абсолютен рекорд", пише на първа страница на Труд. Цената е 2.53 лева. От началото на годината бензинът е поскъпнал със 17 на сто, а дизеловото гориво - с 13 на сто, пояснява изданието. Позицията на броя е от Георги Шарабов. Той припомня, че, когато през март правителството и "Лукойл България" се договориха за едномесечен мораториум върху цените на горивата, Труд е изтъкнал антипазарния характер на решението. Всекидневникът припомня, че с тогавашното изкуствено задържане на цените, сега, три месеца по-късно, напрежението, избегнато през април, се нагнетява още повече. Но, както пише авторът Георги Шарабов, "Силно се надяваме поскъпването на горивата да не е свързано със заканата на шефа на Митниците да затвори складовите бази на "Лукойл България" , защото не са монтирани в срок изискваните по закон измервателни уреди".

24 часа е избрал за водеща тема новината, че в Черно море отново има скумрия. Видът, който се смятаще за изчезнал от 1964 година , отново попада в рибарските мрежи, пише всекидневникът и допълва причината - заради кризата и намалялото замърсяване. За съжаление, над главата на часовия вестник е поместено съобщението за втори женски труп до Борисовата градина. В споменатия случай полицията изключва насислствена смърт.

Сред политическите теми се налага изборът на кандидати за президент. Неделните вестници пишат за включването на Ивайло Калфин от БСП в надпреварата.

В Стандарт темата е озаглавена "Калфин цепи БСП". В 24 часа е отбелязано, че на вчерашния национален събор на "Атака" е станало ясно, че "партията няма да подкрепи вота на недоверие срещу кабинета, въпреки опозиционния си завой".

От 24 часа съобщават подробности за изненадващата работна визита на премиера Бойко Борисов в Турция. В разкошната резиденция "Долмабахче" на премиера Ердоган, с Борисов са били министрите на финансите и на културата Симеон Дянков и Вежди Рашидов. От турска страна са присъствали мнистрите на финансите и на енергетиката. Разговорите са били главно за инфраструктурните проекти, осигуряващи транспортната връзка между Европа и Азия. Поканата за тайната визита била отправена миналата седмица, при посещението на президента Абдуллах Гюл у нас.

Подробност, която допълва Стандарт, е, че на обяда е присъствал и отлъченият от ДПС Касим Дал, и още, че домакините са определили кои да присъстват на обяда. "Ердоган кани Бойко на риба" е заглавието за събитието на първата страница на неделния Стандарт. През септември турският премиер ще дойде в София и тогава Борисов ще го нагости с калкан.

За лятото и рекордните температури пишат трите неделни издания. Те посочват, че само за кратко ще захладнее. След 25 юли по-често ще вали, възможни са бури и градушки.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени