Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на Света Марина

Българския патриарх и Софийски митрополит Максим отслужи литургия в храма "Св. Марина"
Снимка: БГНЕС

В последния ден на Горещниците, православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина, която приема християнството на 12 години. За своята вяра тя е била осъдена на смърт.

Света Марина често е изобразявана като победителка на дявола. Дава съвети срещу болести и нещастия насън, казват по-възрастните. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води, особено силни на 17-ти юли. В обредния ни календар е почитана и като пазителка от змии, както и покровителка на водите и на Черноморието ни.

Своя празник чества днес Созопол. В 10 ч. започна плувният маратон, възстановен преди четири години. Смелчаците трябва да преплуват 4-километрова дистанция от пристанището до централния плаж.

В село Ботево, община Аксаково, се прави събор и курбан край манастира "Света Марина", разказва Вида Атанасова:

Според преданието кервани от каруци са идвали от съседни и далечни села. Всяко село си е имало определено място за настаняване, като хората отивали най-напред в параклиса, под чиито под клокочи водата, и вадят с кипчак вода, пият за здраве, а гостите от много далече се къпят за здраве.

Сборът се прави винаги по жътва и едва през 1885 година се полага първата плоча върху чешмата с 12 чучура пред днешната църква. През 1900 година се дава името Света Марина, понеже се прави сборът само на 17 юли
.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна