Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Семов: РЗС иска властта, за да я промени

Снимка: БГНЕС

РЗС иска властта, за да я промени. Това заяви кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов в предаването „Неделя 150”. Нужна е нова Конституция, която поне малко да приближи България до френския политически модел, каза още Семов. Правомощията на президента трябва да бъдат увеличени, така че той реално да участва в изпълнителната власт, да носи отговорност за решенията на правителството, да може да сменя и да освобождава министри или целия състав на правителството и в същото време самият президент да бъде контролиран от гражданите чрез механизма на отзоваването, допълни още кандидат-президентът.

Според него не са нужни предсрочни избори, а избори за Велико Народно събрание. Без нова Конституция ние сме обречени да продължим да буксуваме в този наложен от сегашната Конституция модел на безотговорна политическа власт и криминален преход, в резултат на който сме не просто най-изостаналата държава в Европа, но и държава, която продължава да изостава от цивилизования свят, коментира още той.

По повод на подписката на РЗС за нова Конституция Семов коментира: ДАНС направи проверка на подписката, посещавайки по домовете 850 български граждани, принуждавайки ги, с целия ужас на арестите, на телевизионните сериали и на полицейската принуда над хората, да се отказват от подписите си и доколкото си спомням даже г-н Йовчев в едно от интервютата си призна, че някои от домовете са посещавани и в нощни часове. В крайна сметка бяха установени няколко десетки нарушения, а подписката съдържаше близо 600 хиляди подписа и е грубо нарушение на Конституцията и на Закона за референдумите това, че парламентът не се произнася и до днес по нея.

От своя страна бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев заяви: Не отговаря на истината, че българските граждани са посещавани в нощните часове. Категорично мога да кажа, че начинът, по който са проведени разговорите и беседите, по никакъв начин не е съдържал елементи на натиск или заплаха и определено мога да кажа, че случаите са доста повече от това, което казвате вие. Винаги съм спазвал това, че аз не съм инстанция, която може да се произнася и да вменява вина. Аз считам, че е имало достатъчно основание и данни, които са предоставени по съответния ред на прокуратурата.

След като стана ясно, че организатор на интернет кампанията „Ще уволня Бойко Борисов” е РЗС, Атанас Семов обясни: Това е една много мощна национална идея, чиято много широка политическа основа стана ясна тези дни. Тази тема е пряко свързана с темата за необходимостта от нова Конституция, защото за България трябва да е пределно ясно, че не можем повече да си позволим да сменяме един с друг случаен и фалшив месия, а трябва да сменим модела на държавата. Това, че отделни политически сили постепенно узряват, за това да се пипне Конституцията, за нас не е достатъчно. Всякакви внушения, че днешната Конституция може да бъде поправяна с кръпки на парче, само отлага сериозната реформа.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна