Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мърдок се извини за подслушването, но не пое отговорност

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 17:41 ч.

Медийният магнат Рупърт Мърдок се извини за скандала с подслушването на телефони на жертви на престъпления, но отказа да поеме отговорност за него. 

Това стана в Лондон по време на изслушването на Мърдок, изпълнителен директор на "Нюз корпорейшън", и на сина му Джеймс Мърдок, председател на европейското крило на корпорацията "Нюз интернешънъл" по повод незаконното подслушване на телефони от таблоида "Нюз ъв дъ уърлд". В началото на изслушването и преди британските депутати от специалната комисия да започнат да задават въпроси Джеймс Мърдок се извини на хората, станали жертви на подслушване, и техните семейста.

Преди всичко искам да се кажа лично аз колко съжалявам и колко съжаляваме особено на жертвите на незаконно прихващани съобщения от гласова поща и на техните семейства. Това е нещо, за което силно съжаляваме - аз, баща ми и всеки в "Нюз корпорейшън". Тези действия не отговарят на стандартите, към които нашата компания се стреми навсякъде по света. Решени сме да оправим нещата и да осигурим подобни неща да не се случва отново и да бъдем компанията, която винаги сме се стремили да бъдем, каза Джеймс Мърдок.

Това е най-смиреният ден в живота ми, каза медийният магнат Рупърт Мърдок в началото на изслушването му от комисия от британски депутати. Съпругата му Уенди също беше в залата, където се провежда изслушването. Мърдок, на 80 години, призна, че не е извинение, но че в медийна империя с 53 хиляди служители той не може да бъде държан напълно отговорен за това, че не е успял да разкрие незаконните действия с подслушването. На въпрос на британския депутат Джим Шеридан дали приема, че в крайна сметка той е отговорен за цялото фиаско, Мърдок отговори кратко: "Не".

Пред комисията от британски депутати 80-годишния магнат заяви също, че няма никакви доказателства, че съобщения от гласовата поща на жертви на атентатите в САЩ на 11 септември също са били прихващани. Той посочи, че доколкото му е известно ФБР също няма доказателства за това.

Според Рупърт Мърдок и сина му Джеймс Мърдок Ребека Брукс, бивш изпълнителен директор на "Нюз интернешънъл", собственост на "Нюз корпорейшън", не е знаела за незаконното подслушване.

Рупърт Мърдок и сина му първоначално не искаха да се явят пред депутатите. Наложи се комисията да им прати призовки. Ако не се бяха явили, двамата рискуваха глоби, а след това и арест.

След двамата Мърдок пред депутатите ще се яви и Ребека Брукс, бивш изпълнителен директор на "Нюз интернешънъл", която в неделя беше арестувана във връзка със скандала, а в момента е освободена под гаранция. Ребека Брукс е била редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" през 2002 г., когато телефонът на изчезналата ученичка Мили Доулър е бил подслушван от нает от вестника частен детектив. По-късно тийнейджърката беше открита мъртва. Брукс вече отрече да е знаела за подслушването.

Опашки от хора се бяха наредили от рано сутринта около сградата на парламента в Лондон, където Мърдок предстоеше да бъде разпитан. Това е най-доброто шоу в града този следобед, коментира по повод изслушването Анди Томпсън, директор на канадска театрална трупа. Макс Бекъм, студент на 22 години, е бил първият, който започнал да чака за изслушването - още в 6:30 часа. Целта му е била да успее да влезе в самата зала, където ще разпитват Мърдок. Нямам търпение да видя Рупърт Мърдок - той е този на върха, така че е важно, когато е в светлината на прожекторите, смята студентът.

Разрастването на скандала с подслушването на телефони вестник "Нюз ъв дъ уърлд" поставя сериозни проблеми, които обаче ще бъдат разрешени, заяви по-рано днес британският премиер Дейвид Камерън в нигерийския град Лагос. Там Камерън се срещна с президента на Нигерия Гудлък Джонатан.

Това са големи проблеми, но ние сме голяма страна и ще ги разрешим. Не подценявам проблемите. Част от медиите са извършили ужасни, незаконни деяния. Полицията има да отговаря на сериозни въпроси за потенциална корупция и за провалено разследване. Политиците бяха твърде близо до собствениците на медии, заяви Камерън.

Британският премиер увери, че правителството няма да спре да се концентрира върху ключовите за Великобритания предизвикателства, вкючително възстановяването на растежа след рецесията.

Камерън ще лети обратно за Острова по-късно днес. В понеделник той посети Южна Африка, а след това отпътува за Нигерия. Целта на визитата в Африка беше да стимулира търговията между Великобритания и африканските страни. Премиерът съкрати посещението си в Африка, за да се занимае със скандала с подслушването.

Дейвид Камерън вече нареди разследване на скандала, което е оглавявано от съдия. Повече подробности за него премиерът ще оповести в Камарата на общините в сряда.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна