Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган иска две държави на остров Кипър

Снимка: Архив
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Севернокипърската турска република, която не е призната от международната общност. Това е първата задгранична визита на Ердоган, след като бе избран за премиер за трети път. Той ще участва в грандиозните тържества, с които се отбелязва 37-та годишнина от завземането на северен Кипър от турските войски след опит на кипърските гърци за обединение на Кипър с Гърция. 20 юли се празнува в Северен Кипър като Ден на мира и свободата, с военен парад и манифестации. При пристигането си Ердоган заяви:

Турция и Северен Кипър са неделими като нокътят и месото. Докато не бъде прието мнението за създаването на две равнопоставени държави на острова ние няма да предприемем никаква крачка

Преди да отпътува от Истанбул за Северен Кипър Ердоган заяви, че страната му ще замрази отношенията с ЕС, ако Република Кипър поеме ротационното председателство на Евросъюза през юли 2012 година, преди да е решен кипърският проблем.  Социологическите проучвания показват,че повечето кипърски турци предпочитат решението на кипърския проблем да се сведе до създаване на две държави на острова.

Политикът е бил посрещнат изключително тържествено от хиляди кипърски турци, а улиците били украсени с негови постери и лозунги, съобщават кореспондентите. Атмосферата е коренно различна от тази през февруари, когато хората протестраха срещу Ердоган заради драстични съкращения в икономическата помощ на Анкара за северен Кипър. Тогава премиерът нарече кипърските турци ”неблагодарници“, но противоречията бяха изгладени.
По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна