Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само трима съдии от наказателното отделение на СГС нямат забавени дела

Снимка: Архив

Новоизбраният председател на Софийския градски съд Владимира Янева и председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова са сред десетимата наказателни съдии от Софийския градски съд, допуснали "системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони". Това е установила проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

До наказателната проверка се стигна след скандалния избор на Владимира Янева за председател на СГС, когато стана ясно, че тя е бавила едно от делата за злоупотреби в „Софийски имоти”. Това забавяне беше официализирано от инспектората, докато продължаваше и цялостната проверка, която обхваща периода 1 януари 2010 – 16 януари 2011 година. От проверката става ясно, че Янева е насрочила 31 дела за първо съдебно заседание извън предвидения в закона срок. Някои от забавянията са били межди 2-3 месеца.

Съдия Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите в България и яростен критик на ВСС, включително и заради избора на Владимира Янева, е насрочила 12 дела за срок по-дълъг от процесуалния, като 7 от тях са били между 3 месеца и година и 2 месеца.

Останалите съдии също са с известни забавяния като от Инспектората предлагат, за някои от тях да бъдат наложени наказания от ВСС, а за другите да се произнесе административният ръководител на Софийския градски съд, който в случая е една от нарушилите процесуалните закони Владимира Янева.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна