Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 души бяха спасени при инциденти с яхта и рибарска лодка край Созопол

Снимка: БГНЕС

Обновена: 15:03 часа

Близо 3 часа е продължила операцията по спасяването на 9 души от яхта и рибарска лодка, бедстващи край остров Свети Иван и нос Колокита до Созопол.

Два катера на Граничната полиция и Морската администрация в Бургас са участвали в спасителната операция. Действията на спасителните екипи са били затруднени от силния вятър до 18 метра в секунда и морското вълнение около 4 бала.

Сигналът за заседнала яхта сред скалите край остров Свети Иван и бедстващи 7 души, сред които и 8-годишно дете, е получен около 20 часа снощи в Локалния координационен център в Созопол, каза директорът на Граничната полиция Антон Мирков:

Яхтата, отново под въздействието на северния вятър, беше заседнала в северната част на остров Свети Иван, в последствие корпусът се пропука. В резултат на което по-късно потъна.

Лицата, общо 7 на брой, от които 6 възрастни и едно дете успяха да слязат от яхтата на острова, да се отправят към подветрената страна на острова, от където бяха спасени от катера на Морска администрация
.

Сигналът за бедстваща рибарска лодка с двама души на борда в района на нос Колокита е подаден на телефон 112. Спасителният екип от Морската администрация е успял с въже да прехвърли невредими рибарите на борда на катера. Мъжество и професионализъм са проявили спасителите, каза Антон Мирков.

От Морската администрация в Бургас съобщиха, че още два плавателни съда - скутер и рибарска лодка са потънали снощи край Созопол. На борда им са били спасени 7 души.

По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна