Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимиров: Мотивите към присъдите по делото „Илинден” имат сериозни процесуални дефекти

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 18.30 ч.

Мотивите към присъдите на двамата подсъдими по делото „Илинден” имат сериозни процесуални дефекти, смята един от адвокатите на наследниците на българите, загинали преди две години в Охрдиското езеро. Адвокатът Владимир Владимиров обясни, че на близо трийсетте страници с мотиви, македонските магистрати не са отделили почти никакво място за присъдата на основния, според защитата, виновник за трагедията - Бранко Баич.

Някой трябва да напише мотиви защо Баич има една година. Някой трябва да обясни на българските граждани и техните наследници защо Баич е действал по непредпазливост или не е действал по непредпазливост, защо е съзнавал, но все пак не е очаквал настъпването на тези отрицателни последици. Аз не виждам мотиви на съда. Те трябва да бъдат заместени с нова, изключително подробна присъда, облегната на много обстоен анализ на доказателства. Това може да го направи и първа, и втората инстанция, но ако втората инстанция прецени, че са допуснати процесуални нарушения, ще го върне. Не може при двама подсъдими, на които даваш едно и също наказание, за единия да няма мотиви. Това е фрапантно, процесуално, а и материално нарушение на закона.

Припомняме, че съдът в Охрид осъди на по една година затвор капитана на кораба "Илинден" Сотир Филевски и инспектора в застрахователната фирма "Лойд" Бранко Баич.

Присъдите на Баич и Филевски са били обжалвани миналата седмица от македонската прокуратура, както и от българските и македонските адвокати на гражданските ищци, каза още Владимир Владимиров.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна