Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Първанов се справи добре в някои от политиките си

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 14:20

Премиерът Бойко Борисов не дава еднозначна оценка за двата мандата на президента Георги Първанов. В интервю за  БГНЕС той определи управлението на Тройната коалиция като пагубно:

За президента Първанов мога да кажа, че в някои от политиките си се справи добре и съумяваше да балансира. Разбира се, и много от нещата, които си премълчаваше, се оказваха фатални за държавата. Тройната коалиция той продължава да я има за свой успех. Аз считам, че след влизането на България в ЕС трябваше тя да бъде развалена и да се отиде на избори. Досиетата, посланиците сега – много неща, които би могъл да не ги направи.
(...)
За времето си, не забравяйте, че и СДС бяха в коалиция с ДПС. И за времето си ДПС изигра своята положителна роля. Доган съвсем не беше такъв човек. ДПС, когато влезе в тези два мандата във властта, стана проводник на цялата корупция в държавата, защото те никога не носят отговорност, техният електорат си е сигурен и големи партии буквално изчезнаха заради тях. Защо падна НДСВ от власт? Падна заради ДПС, заради прегръдката им с ДПС. Защо БСП се срина? Защото Доган си правеше, каквото си иска, а всичко отиваше на гърба на Станишев. Всъщност Станишев не можеше да вземе решение, без царя и Доган да седнат горе и да му кажат: "Това да – това не". Това е истината. Аз, в личен план винаги съм казвал, че Станишев го харесвам, имам си приказката с него, съвременен човек, натрупа опит. Но той не можеше да управлява и то не че искам да го засегна, че не е могъл в точния смисъл на думата

Борисов заяви, че кандидатурата на ГЕРБ ще бъде обявена на 4 септември, защото преди това централата на партията е в ремонт.  Той категорично отрече Цветелина Бориславова да е кандидат за дипломатически пост.

Премиерът каза още, че трябва да има стимули за държавите-членки на Европейския съюз, които се справят добре и са финансово дисциплинирани. Той коментира  и предложението на френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел за спиране на евросредствата за страните от еврозоната, които имат голям дефицит.

Винаги в Европейския съвет съм отстоявал позицията, че трябва да се направят стимули за държавите, които се справят добре и са дисциплинирани. Защото се говори какви санкции, дали мониторингов доклад, дали фондове ще се вземат, дали ще се спрат, само за санкции, а няма поощрение. Като всеки педагог, защото аз съм доктор на педагогическите науки, знам, че наказанието и поощрението са двата инструмента, с които трябва да се работи (...) Затова аплодирам решението, което са взели за 3% дефицит, но в случая ние държим да се променят Конституциите на държавите и никое правителство да не си позволява дефицит над 3%. Ние вече сме толкова обвързани в ЕС, че ето, проблемите на Гърция веднага рефлектират в България, рефлектират върху цяла Емропа. Разтресе се Европа. Защо? Защото така са преценявали през годините.

По публикацията работи: БГНЕС / БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени