Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Тодорова: Условната присъда на Горсов е в интерес на дъщеря му

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 14:46

Условната присъда на Красимир Горсов е в интерес на дъщеря му Мануела Горсова, която пострада при катастрофата, причинена от Максим Стависки. Това заяви съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, която осъди Горсов на 2 години условно, за това че е похарчил не по предназначение 73 000 лв, дарени за момичето:

Не смятам, че здравословно - общественият интерес изисква, ако се приеме, че той се отъждествява с искането на прокуратурата, отправено пред въззивния съд, г-н Горсов да изтърпи наложеното му наказание ефективно. Не смятам, че точно това е здравословният обществен интерес. Основна грижа на целия този процес, той затова е бил иницииран, са правата и интересите, законните интереси, на увредената Мануела, която веднъж е била увредена от пътно-транспортно произшествие, втори път е била увредена от деянието на баща си и трябва да сме много внимателни да не стане трети път увредена от правосъдието, защото майка й и баща й са тези, които я гледат.

Съдия Тодорова обясни, че по делото не са били събрани доказателства, че парите са похарчени за хазарт, въпреки че Крсимир Горсов беше заснет със скрита камера да играе на ротативки. На въпрос как според нея бащата ще изпълни съдебното решение да възстанови с лихвите изхарчените пари, при положение, че и той, и съпругата му са безработни, Мирослава Тодорова отговори:

Той е осъден да плати тези пари. В този смисъл оттук насетне негова ще бъде грижата да ги събере.  

Според съдията  харченето на сумите от сметката на Мануела е трябвало да бъде контролирано по-добре от общинските власти, преди да се стигне до наказателен съд:

Има административни задължения в Семейния кодекс - да се прави отчет на разходите. Защото органът по настойничество, а именно кметът или длъжностно лице от съответната община, в случая Велико Търново, всяка година трябва да провери внимателно този отчет и след това, ако дори сумите не излизат, има възможност да получи изпълнителен лист от Районния съд срещу настойника. В конкретния случай тези средства са били резултат на благотворителна акция. Надзора се е изисквало да бъде много по-висок. (...) Спецификата на този наказателен процес е г-н Горсов да не бъде осъден повече отколкото му се полага, от друга страна, хората да не бъдат обезсърчени да даряват за благотворителност.


По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна