Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия ще въведе по-строги наказания за пияните шофьори, които предизвикват произшествия с жертви

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италия ще въведе по-строги наказания за онези пияни шофьори, които предизвикват автопроизшествия с жертви. Деянието ще се смята за предумишлено убийство и ще се наказва с до 15 години затвор.

Италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони предложи случаите, при които шофьори, употребили алкохол или дрога, предизвикват жертви по пътищата, да бъдат третирани като нов вид престъпление. Според новите мерки пияните шофьори, причинили тежки автокатастрофи, ще бъдат арестувани веднага и ще ги заплашва наказание от 8 до 15 години затвор. Досега деянието се разглеждаше като непредумишлено убийство и рядко виновниците излежаваха присъди в затвора. Според министъра хората, които сядат зад волана, след като са употребили алкохол, трябва да знаят, че могат да станат потенциални убийци.

Новото решение беше взето като реакция на общественото възмущение, породено от няколко поредни случая на автокатастрофи по вина на пияни шофьори, при които загинаха невинни хора.

Според изследванията на общественото мнение над 80% от италианците одобряват въвеждането на новите по-строги наказания.  Те ще влязат в сила, след като бъдат приети на заседание на правителството в началото на септември.


По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна