Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глеб Якунин: Да се надяваме, че България ще подаде ръка на демокрацията в Русия

Отляво надясно: Глеб Якунин, Яков Кротов и Александър Верховски в студиото на Радио Свобода в Москва след участие в предаване
Снимка: Личен архив

На този ден преди 20 години световната общественост бе свидетел на едно събитие в Русия, наречено пуч (преврат). Августовския пуч от 1991 година е опит за отстраняване на Михаил Горбачов от президентския пост, организиран от група консервативно настроени заговорници от ръководствата на ЦК на КПСС, правителството на СССР, армията и КГБ. Водачите на преврата смятат, че реформистката политика на Горбачов е отишла твърде далеч и че новият Съюз на суверенните държави, който Горбачов започва да договаря, предоставя твърде много самостоятелност на републиките. Въпреки че превратът се проваля и след два дни Горбачов се завръща на власт, събитието трайно дестабилизира страната и спомага за забраната на КПСС и разпадането на Съветския съюз.

Това е повод за интервюто на Ангелина Пискова за "Преди всички" с Глеб Якунин. Бившият свещеник от Руската православна църква Глеб Якунин е сред известните в Русия дисиденти, които и до днес имат проблеми със структурите на службите на бившата КГБ. През 60-те и 70-те години на миналия век той е виден правозащитник. През 1976 г. е съучредител на Християнския комитет за защита правата на вярващите в СССР.  До арестуването му през 1979 г. той публикува стотици материали, свидетелстващи за потискането на религиозните свободи в СССР, които имат широк международен отзвук. Член на московската Хелзинкска група, политическият деец Якунин е депутат във Върховния съвет на Руската федерация през 1990 г., член на Държавната дума от 1993 до 1996 г.

Глеб Якунин си спомня за дните на пуча, когато е бил депутат. Той коментира международната реакция на случващото се тогава в Русия и споделя опасенията си от това, че демокрацията в страната му продължава да е застрашена и съществуват условия да се възродят тези сили, които отново да посегнат на демокрацията.

За съжаление и руската църква не взема никакво участие от 20 години, въпреки че се опита да клерикализира обществото и да се внедри в живота му. Морално и нравствено обаче тя не възпита народа ни, затова обществото ни е в потресаващо духовно и морално-етично състояние, смята Якунин. Ето и още от неговите думи в интервюто му за "Хоризонт": Колкото до България, въпреки че българската Държавна сигурност изцяло се подчиняваше на КГБ и направо си беше негов филиал, страната ви и народът успяха, макар и след много години, изцяло да преминат на европейски път. А при нас, за съжаление, това е под огромен въпрос. Ако Господ отново не ни помогне, в Русия се готви нов Комитет за извънредното положение и съществува съвсем реалната възможност за разруха с неизвестен край.

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Глеб Якунин можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна