Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел обмисля действията си след отзоваването на египетския посланик

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Израелски дипломати провеждат дискусии за решението на Египет да отзове посланика си в Израел, е съобщил говорител на израелското външно министерство за агенция Франс прес.

Имаше такова египетско съобщение и ние провеждаме разговори за това, което се е случило, заявил говорителят Ягил Палмор.

Египетската държавна телевизия съобщи в събота, че посланикът е отзован като протест срещу смъртта на петима египетски полицаи, убити при преследването от израелската армия на терористите, отнели живота на осем израелци край Ейлат.

Израелската армия обеща да разследва инцидента и да уведоми Египет за резултатите от разследването. Израелските отбранителни сили ще разследват задълбочено въпроса и ще информират египтяните, съобщил за Франс прес говорител на военните.

Висш служител в израелското военно министерство заяви, че е немислимо израелско военни съзнателно да са стреляли по египетски войници. Той призова за търпение, докато станат ясни резултатите от израелското разследване.

Този мир е стратегическо предимство, заявил Амос Гилад, начело на политическия отдел към министерството на отбраната пред израелското обществено радио във връзка с мирния договор между Израел и Египет. Никой в армията, никой от силите за сигурност няма намерение да нанася вреди на египетски войници или египетски полицаи, напротив целта е да не ги наранява. Никой войник съзнателно не би насочил оръжието си към египетски войници или полицаи, обяснил Гилад.

При атаките край курортния град Ейлат в четвъртък въоръжени с експлозиви, гранати и други оръжия атентатори стреляха по автомобили и автобуси. При нападенията загинаха шестима цивилни израелци, един войник и един полицай. Израел съобщи, че шестима от нападателите са били застреляни в четвъртък, а седмият се е взривил. Смята се, че останалите терористи са преминали в Египет.

Израелски офицер, пожелал анонимност, заявил в петък, че от 10 до 15 въоръжени бойци са участвали в атаките край Ейлат, а са влезли в Израел през границата с Египет на Синайския полуостров.

Междувременно стана известно, че върховният представил на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън ще посети Израел и Палестинските територии на 27 и 28 август. Това е съобщил за Франс дипломатически източник.

Баронеса Аштън ще отиде в Израел и палестинските територии следващата събота и неделя, казал източникът и допълнил, че тя ще говори за мирния процес преди генералната асамблея на ООН да се събере през септември.

По публикацията работи: Франс прес / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени