Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди българи се изкачиха на връх Шипка

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 16:00 ч.

Пред Паметника на свободата на историческия връх Шипка тържествено бе отбелязана 134-та годишнина от Шипченската епопея.

Хиляди българи се изкачиха на легендарния връх, за да се преклонят отново пред саможертвата на руските офицери и войници и българските опълченци, загинали при отбраната на Шипченския проход през август 1877 г. Към дошлите на Шипка се присъединиха и участниците в похода, който потегли от Соколовския манастир след панихидата тази сутрин.

Официални гости на честването бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, великотърновският митрополит Григорий и министърът на образованието Сергей Игнатов, дипломати и политици. 

В словото си Цецка Цачева посочи, че годишнината от боевете на Шипка е повод отново да се поклоним пред подвига и героизма на руските воини и на българските опълченци, които са направили възможна победата. Цачева подчерта решаващото значение на Шипченските боеве за европейските народи и България.

Нека да преосмислим още веднъж, че свободата, за която паднаха героите и напоиха земята с кръвта си, изисква от нас, техните потомци, да я браним и да помним какво завещали дедите ни.

В пресъздаването на епичните боеве на връх Свети Никола и Оролово гнездо се включиха 270 представители от клубове на дружество „Традиция” от цялата страна, сред които и потомци на български опълченци.
По публикацията работи: Велина Махлебашиева - кор. на БНР в Габрово
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна