Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Райчинов: Не може да се напада всеки ден някое съсловие

Снимка: БГНЕС
Това да се насажда такова напрежение между лекари и пациенти, да се руши доверието на българите в техните лекари не мисля, че не е добре за когото и да е било. Не може да се напада всеки ден някое съсловие. Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов в предаването „Нещо повече”. Нагнетява се едно напрежение. Появяват се някакви идеи като например лекарите да се застраховат и това да се събира във фонд за пациентите. Нали разбирате, че такъв солидарен фонд не може да има? Още сме твърде далеч от Европа, каза Райчинов. Той обясни, че много често болниците нямат достатъчно консумативи и това води до последствия след лечението на даден пациент.

От своя страна депутатът от ГЕРБ и член на здравната комисия в Народното събрание Пламен Цеков обясни, че не може да се говори за лекарски грешки, а за медицински, тъй като „лекарска грешка” означава, че лекуващият доктор е некомпетентен. Той обясни, че в новия Наказателен кодекс ще има текстове, които да конкретизират какво е лекарска грешка.

Цеков беше категоричен и че са необходими стандарти, по които да работят лекарите. По думите му обаче те трябва да се изготвят от Министерството на здравеопазването. Депутатът обясни, че миналата година са пуснати първите стандарти и сега се подготвя промяната на някои от тях.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна