Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Не може да се гласува с изтекли документи

Снимка: БГНЕС

От понеделник всички РУ на МВР в София ще работят от 7.00 до 19.00 часа. Това е с три часа повече от работното време в момента. Надяваме се опашките да останат само спомен, каза пред "Хоризонт" директорът на Дирекция "Български документи за самоличност" в МВР Мария Костадинова. Тя призова гражданите да не чакат последния срок, за да подновят документите си.

Паспортът не е задължителен документ за преиздаване. Достатъчно е гражданинът да го върне в тримесечен срок, ако е изтекъл. В противен случай има санкция.

За изтекъл документ санкцията е между 20 и 150 лева, информацията за момента е, че се налагат минималните глоби. Ако гражданинът има и други нарушения, санкцията е по-голяма.

На глоба подлежат и родителите, които не подадат заявление за лична карта на дете, навършило 14 години. Минаха 12 години от промяната, а много родители продължават да смятат, че тази възраст е 16 години.

Лична карта с изтекъл срок на валидност е нередовен документ. С нея не може да се гласува. Към момента в Изборния кодекс е дадена възможност за гласуване с изтекли документи само на български граждани, които гласуват в чужбина и само които са подали заявления за нови лични карти, уточни Мария Костадинова.

През последните две седмици имаме подадени на ден по 8 хиляди заявления за лични карти, което означава, че на месец се произвеждат по 160-180 хиляди лични карти. С такова темпо няма да имаме проблеми в края на годината и началото на следващата, когато изтичат много лични карти.

Цялото интервю на Даниела Якова и Лъчезар Цветков с Мария Костадинова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени