Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Шейтанов: Поисках възобновяване на делото срещу мъчителите

Снимка: Архив

Съдебният процес в Триполи не е завършил юридически. Едно от основните усилия на българската държава би могло да бъде продължаване на делото срещу мъчителите. Обърнах внимание на прокуратурата, че би могло да се възобнови това дело и тя реагира позитивно, каза в "Преди всички" адвокат Владимир Шейтанов. 

Имаме свои сметки за уреждане с Либия. Не мисля, че единствена възможност е нормализацията на Либия. Твърде дълго чакахме, изгубихме много години в чакане.

Дело срещу неизвестен извършител е правна формула. Такива формули са в ръцете на български граждани, а също и на адвокат Бизанти. Документите, които са в ръцете му трябва да се използват.

Мъчителите са само изпълнители на съдебната поръчка. Правните средства срещу поръчителя трябва да са различни. Преди няколко месеца се обърнах към Министерския съвет с предложения за обсъждане на правните възможности за работа по този въпрос, но до този момент нямам отговор.

Има още 23 души, които също бяха изтезавани в Либия, припомни юристът. Държавата трябва да се грижи за гражданите си.

Целият съдебен процес в Либия беше великолепен повод да измерим българското национално самочувствие и да го подкрепим, защото то играе твърде голяма роля в съдбата на българския народ в момента, заключи адвокат Шейтанов.

Цялото интервю на Силвия Великова и Таня Величкова с адвокат Владимир Шейтанов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна