Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтовниците призоваха всички либийци да се включат в революцията

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Председателят на Преходния национален съвет на бунтовниците в Либия призова хората, които са в частите на страната, все още контролирани от силите на Муамар Кадафи, да се присъединят към революцията.

Призовавам всички наши жители в районите, които не са освободени... да се присъединят към революцията, заяви Мустафа Абдел Джалил на пресконференция в източния град Бенгази.

Приветстваме всякакви преговори от всяка общност или район, независимо дали преки или непреки, за да се избегнат нови кръвопролития. Либия е достатъчно голяма за всички и всички либийци ще бъдат третирани като равни. (Националното) богатство е за либийците и ще бъде разпределяно по равно на либийската земя, каза още Джалил на пресконференцията, предавана по телевизия Ал Джазира.

В Триполи група бунтовници смятат, че са на крачка от залавянето на полковник Кадафи. Те обсаждат няколко жилищни сгради, които се намират близо до комплекса Баб ал-Азизия, и смятат, че Кадафи и някои от синовете му се крият в сградите.

Бунтовниците са в престрелка с бойци, лоялни на Кадафи и намиращи се вътре в сградите. Никой от бунтовническите сили не обяснил защо смята, че Кадафи и синовете му са вътре в сградите.

Те са заедно. Те са в малка дупка. Днес ще приключим това, заявил за Ройтерс Мухамад Гомаа, един от бунтовническите бойци, които обсаждат сградите.

Бойни действия са се разразили и около хотел в центъра на либийската столица Триполи. Бунтовниците стреляли по снайперисти, лоялни на Муамар Кадафи, намиращи се на покривите на съседни на хотела сгради.

Репортер на Ройтерс в хотел "Коринтия" в Триполи заяви, че бунтовниците пред сградата използвали противовъздушни оръжия и гранати, изстреляни от ракетни установки, за да стрелят по снайперистите. Други бунтовници стреляли по снайперистите от покрива на хотела.
По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна