Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтовниците напредват към Сирт, силите на Кадафи не се предават

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 13:53 ч.

Продължават бойните действия между бунтовниците и силите на полковник Муамар Кадафи в Либия. Бунтовниците контролират почти цялата столица Триполи, както и по техни данни около 95 процента от страната, но силите на Кадафи продължават да контролират родното място на полковника - град Сирт, както и няколко ключови бази в южна Либия.

В сряда бунтовниците обявиха, че предлагат аминистия и награда от 1 милион и 700 хиляди долара за всеки от вътрешния кръг на Кадафи, който го залови или убие. Местонахождението на Кадафи остава неизвестно, но според бунтовниците той и синовете му се намират в столицата Триполи или в околностите на града. Военният комплекс и крепост на Кадафи в Триполи - Баб ал-Азизия, беше превзет от бунтовниците във вторник, но либийският лидер призова в аудиосъобщение привържениците си да продължат борбата.

Британският министър на отбраната Лиъм Фокс заяви, че НАТО предоставя разунавателна информация и данни от наблюдение в реално време на бунтовниците, които издирват Кадафи. Междувременно стана ясно също, че френски и британски военни експерти са работили с бойци на бунтовниците на източния фронт в Либия през последните няколко седмици. Това е установил репортер на Франс прес.

И преди сме казвали, че имаме съветници в Преходния национален съвет, които му помагат да гарантира, че логистиката, позициите и комуникациите им са най-добрите възможни. Искаме да осигурим това Преходния национален съвет да може да създаде сигурна среда, в която новото правителство, новата власт да може да пристъпи към споразумение за нова конституция и в крайна сметка към демократични избори, каза Лиъм Фокс за британската телевизия Скай Нюз.

Гума ал-Гамати, говорител на бунтовниците, заяви пред Би Би Си, че наградата, която предлагат за залавянето или убийството на Кадафи, е много голям стимул за дори за най-близките му сътрудници.

Много от тези, които са много близки с Кадафи - някои от тях са негови братовчеди, лични телохранители или висши съветници, те осъзнават, че ще бъдат свалени заедно с него и че ги очаква много мрачна съдба, независимо дали бъдат заловени или се съпротивляват и бъдат убити. Това е огромен стимул за тях. Ако могат да предадат Кадафи или да докажат, че е бил убит, тогава ще получат амнистия и мисля, че това е огромен стимул, обясни Гума ал-Гамати.

Според говорителя Муамар Кадафи няма да се предаде или да се оттегли сам, но призна, че полковникът вероятно е подложен на голям психически натиск.

Познавайки психиката и мисленето на Кадафи, той никога няма да го направи. Той никога няма да обяви, че вече не е лидерът на Либия. Кадафи винаги е мислел за Либия като за негова собственост. Всъщност той твърди, че е създал, че е изградил Либия. Той никога не би одобрил това да се оттегли по този начин. Мисля, че би предпочел да умре или да бъде заловен. Но все пак има огромен психически натиск и върху него, смята говорителят на бунтовниците.

Бунтовниците продължават да се борят с части, лоялни на Кадафи в някои части на Триполи, околностите на града и по пътя за Сирт. Бунтовнически бойци по пътя за Сирт заявиха за Би Би си, че са очаквали силите на полковника да се изтеглят към Сирт, но това не се е случило и сега смятат, че са изправени пред над 1000 войници на Кадафи, идващи от Сирт.

Водим битка с врага от тази сутрин с тежка артилерия. Може би чувате експлозиите от време на време, каза един от бунтовниците по пътя за родното място на Кадафи.

Друг от бунтовниците призна, че те са изненадани, че продължава да има съпротива от войниците на Кадафи и те явно продължават да вярват в него.

Мислех си - Кадафи избяга, ние контролираме Триполи, играта свърши. Но за тях явно е лично. Не знам за какво се бият. Сигурно вярват в този човек. Притиснали сме ги и сега е само въпрос на време, обясни друг от бунтовниците.

Междувременно стана известно, че кораб, нает, за да евакуира чужденци от Триполи, е влязъл в пристанището на либийската столица тази сутрин. Това е съобщила за Франс прес Международната организация по миграция.

Оптимисти сме, че корабът, че бъде в състояние да отпътува този следобед, обясни Джемини Пандия, говорител на организацията.

По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна