Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ще лекува ранени от войниците на Кадафи либийски граждани

В Истанбул пристигат за лечение 50 либийски граждани, които са ранени от войниците на Муамар Кадафи. Ранените ще бъдат докарани от Бенгази с турски самолет, който е предназначен специално за транспортирането на ранените либийски граждани, съобщиха от турското министерство на здравеопазването.

Нуждаещите се от лечение ще бъдат настанени в две от най-големите болници, намиращи се на азиатския бряг на Истанбул и в две болници на европейския бряг.
Болшинството от тях са с рани от огнестрелни оръжия и дълбоки изгаряния. Същевременно са осигурени места за близките им, които ги придружават, а също и преводачи.

Турция, която е мандатен председател на Контактната група за Либия на последното заседание на групата, което се състоя в Истанбул, предложи да поеме лечението на ранените либийски граждани. Предложението й бе прието от Националния преходен съвет на Либия.

През месец февруари 2011 година, когато в Бенгази започнаха бунтовете срещу режима на Муамар Кадафи, Турция пак бе приела за лечение ранени либийски граждани, които тогава бяха докарани с ферибот.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна