Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище в Прага има 105 ученици, от които 11 са първокласници

Снимка: Евгения Йотова
С националния химн започна новата учебна година в българското училище "Д-р Петър Берон" в Прага. В училището ще се обучават 11 първокласници от общо 105 ученици. Средното общообразователно училище в Прага е едно от най-големите български държавни училища в Европа и отваря врати за 63-ти път.

Първокласниците бяха посрещнати в класната стая с хляб и сол, след като получиха символично ключа на знанието. В училището има и 30 ученици в начален курс. Ако всичко е наред, през май ще се дипломират и 10 абитуриенти, обобщи директорът Еленко Начев:

Определено това е успех за училището, тъй като в предходните години, както знаете, нямаше първи клас. Но сега вече и първи, и втори, и трети, и четвърти...В училището има 105 деца, така че смятам, че българското училище в Прага възвръща името си на огнище на българския дух и култура.

Здраве и успешна учебна година пожела на децата временно управляващият посолството на Република България г-жа Елеонора Димитрова. На празника присъстваха представители на българските институции и общности в Чехия, родители и бивши възпитаници на училището.
По публикацията работи: Евгения Йотова – кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна