Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Финландия против членството ни в Шенген

Снимка: БГНЕС
На предстоящото утре заседание на министрите на вътрешните работи Финландия ще гласува "против" присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това потвърдиха официално за БНР от постоянното представителство на страната към Европейския съюз. Финландия признава, че България и Румъния са изпълнили техническите изисквания, но заради липсата на достатъчен напредък срещу корупцията и организираната престъпност, няма да подкрепи приемането на двете страни в Шенген. Аргументите на Хелзинки повтарят едно към едно тези на Хага.

Относно реакцията на външния министър Николай Младенов, който каза, че ако на 22 септември не се вземе решение да влезем в Шенген, ще трябва да обсъдим много внимателно цялата си политика оттук нататък по отношение на подкрепата си, която даваме за реформата на европейското законодателство за Шенген, кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева коментира:

Тази българска заплаха беше неглижирана от ЕК само официално. Неофициално и европейските институции, и някои държави-членки в последните 2-3 дни са направили съответните постъпки по свои канали да изяснят какво точно е казал министър Младенов. Всеки, който е прочел стенограмата на сайта на МВнР, е видял, че той никъде не говори за вето или за блокиране. Ако беше говорил за вето или блокиране, това щеше да е проява на политическа незрялост и некомпетентност, защото България не е в позиция да блокира реформите, които се подготвят в Шенгенското законодателство. За решения като това за реформиране на Шенгенското законодателство е необходимо квалифицирано мнозинство. То се формира по по-различен начин – всяка държава има определен брой гласове, които зависят от нейното население и т.н., т.е. България не би могла да блокира или да наложи вето на каквото и да било. Би могла евентуално да се присъедини към някаква група страни, които са „против”, и по този начин да коригира баланса и съотношението на силите, но не и да постигне каквото и да било сама или заедно с Румъния.

Коментарът на Диана Чепишева може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна