Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов бе награден с медала на Лувъра

Снимка: Министерство на културата

Българският министър на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение във Франция, беше награден с медала на Лувъра в една от залите на световния музей.

За мен е удоволствие да дам този медал на един истинаки приятел на Лувъра и голям радетел на културата, заяви генералният директор Анри Лоарет при връчването на отличието на министър Рашидов.

На срещата Лоарет съобщи на министър Рашидов за официалното решение България да има своя изложба в новия отдел за Византия в Лувъра. Екип от ръководството на Музея вече е изработил план за реализирането на експозицията. Историческото решение България да бъде представена с уникални свои артефакти в Лувъра е от изключително значение за страната ни, тъй като се случва за първи път.

Няма малки и големи народи, когато става дума за две държави, за култури, поздравявам Ви за амбицията Ви да представите българското наследство и българския талант на най-престижните места, обърна се към министър Рашидов директорът на Лувъра. Анри Лоарет изрази готовност в Лувъра да бъдат обучени на висш музеен мениджмънт български специалисти, а така също френският опит да бъде предаден на български специалисти по консервация и реставрация. Още следващата седмица министър Рашидов ще определи нашите представители в българо-френската работна група, която да подготви представянето на България в Лувъра и обучението на наши специалисти в световния музей.

След разговора с министър Рашидов Анри Лоарет и неговият екип представиха на българския министър на културата част от най-новите експозиции, в които са включени закупени нови изключително ценни произведения, които характеризират развитието на различни периоди в историята на Франция.

Аз съм щастлив, че българската култура ще бъде показвана в най-престижните места на световната столица на културата - Париж. Иска ми се Париж да бъде облепен с плакати за българския талант и съм убеден, че това ще се случи, защото освен представянето ни в Лувъра, с моя френски колега Фредерик Митеран договорихме представяне на българската пластична култура в "Гран Пале", гостуване на спектакъл на Националана ни опера на сцената на операта в Париж, както и български спектакли в театър "Одеон", съобщи министър Рашидов пред журналисти. Вече има и идея българската изложба в забележителните зали на "Гран Пале" да бъде под наслов: "Владимир Димитров – Майстора и неговите съвременници".

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!