Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме най-много откази в ЕС за кредитиране на малкия и средния бизнес

Снимка: БГНЕС

БГНЕС / БНР

България е на първо място по увеличение на броя на отхвърлените молби за кредитиране на малки и средни предприятия в ЕС, сочат данните на европейската статистическа служба "Евростат".

България обаче е сред страните с най-висок процент на частично одобрените молби за кредитиране от малкия и среден бизнес - 22%. Същият процент е регистриран и в Дания. Преди нас са само Гърция с 30% и Испания с 28%.

Икономическата криза е ограничила достъпа на малките и средни предприятия в ЕС до банкови кредити. Броят на отхвърлените молби за кредитиране в България е нараснал от 3% през 2007 г. до 36% през 2010 г. 

През 2010 г. най-висок процент на отхвърлените молби за кредитиране е регистриран в България (36%), Ирландия (27%), Латвия (26%), Холандия (23%), Литва и Великобритания (по 21%), а най-нисък е бил процентът във Финландия (0,2%), Малта (2%), Кипър и Полша (по 4%) и Италия (5%). Отхвърлените молби за кредитиране са намалели само в Швеция от 9% на 6%.

Данните се основават на изследване сред 25 000 малки и средни предприятия в ЕС и са публикувани по повод седмицата на малкия и среден бизнес от 3 до 9 октомври, която се провежда в 37 европейски страни.

Делът на одобрените молби за кредитиране намалява във всички държави членки на ЕС в периода между 2007 и 2010 г.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна