Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ратко Младич влезе в болница

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград

Бившият босненски сръбски генерал Ратко Младич бе приет в затворническата болница на международния Трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Хага. Младич бе арастуван в края на май след 16 годишно укриване от международното правосъдие, което го смята за пряко отговорен за избиването на 8 хиляди босненски мюсюлмани в Сребреница през 1995 година.

Сръбският адвокат на Младич Милош Шалич съобщи, че затворническите власти са го информирали, че клиентът му е бил приет в болницата на затвора в Схевенинген със съмнения за пневмония.

Представител на Международния трибунал за бивша Югославия потвърди информацията и заяви, че Радко Младич е подложен на лечение, без, обаче, да уточнява какво е то.

Младич често се оплакваше от лошото си здраве и претърпените от него два мозъчни инсулта докато се укриваше от международното правосъдие през 16-те години бягство. В края на септември, на предсъдебното изслушване в Международния трибунал в Хага, Младич закъсня с два часа защото бе припаднал в килията си в затвора. Надзирателите цял час са се опитвали да го свестят, помогнали му да се облече и после да седне на скамейката в съдебната зала на Трибунала в Хага.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна