Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През новия програмен период ще получаваме повече пари за селските райони

Снимка: БГНЕС

България няма да получава по-малко пари през новия програмен период по Програмата за селските райони, а напротив - парите ще се увеличават. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов. България и Румъния настояват за по-бързо изравняване на евросубсидиите с тези на другите европейски страни, като това се случи през 2014 г. или две години по-рано от срока, заложен в присъединителния договор. По принцип страната ни одобрява готвената реформа в европейския земеделски сектор. Тя предвижда таван на субсидиите на едно стопанство в размер на 300 000 евро, обясни още Мирослав Найденов.

Ние ще имаме гаранции, че средствата наистина ще отиват при фермерите, защото в момента в България 3,4 процента от бенефициентите получават 78 процента от средствата. Ние в момента създадохме, и не само в България, една прослойка на много богати в земеделието за сметка на истинските земеделски производители. Реформата е насочена към това да могат да се възползват все повече малки фермери за сметка на предприемачите в земеделието, защото в противен случай нещата отиват при много малко хора и селските райони обезлюдяват, което всъщност е основната цел на Програмата за развитие на селските райони.

Вчера бяха представени предложенията на Европейската комисия за промени в общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 година. В тях е заложено преразпределение на отпусканите от Брюксел средства с цел сближаване на размера на субсидиите в отделните държави.

Информация на Цветелина Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени