Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от половината от българите имат проблеми с очите

Повече от половината от българите имат проблеми с очите и се нуждаят от очила. Далекогледите са повече от късогледите. Рискови за проблеми с очите са годините между 45 и 60, затова хората в тази възраст трябва да се преглеждат профилактично веднъж на две години. Това предупреди академик Петя Василева, директор на Специализирана очна болница "Академик Пашев" по повод днешния Световен ден на зрението.

Често хора с два-три диоптъра късогледство не носят очила и приемат за нормален замазания образ надалече. Далекогледите изпитват умора, болка и търпят възпалението на очите, обяснява академик Василева.

Българинът смята, че щом той си товари окото, значи трябва да се уморява и щом чете, е нормално да има проблеми.

Небрежността на възрастните към очите им не трябва да се прехвърля върху децата. Всяко дете трябва да бъде прегледано от очен специалист до третия месец след раждането, когато навърши три години и преди да тръгне на училище. Родителите не трябва да позволяват на детето да се взира в компютъра повече от половин час без почивка и над два часа общо на ден. В същото време начинът, по който детето гледа телевизия, може да е сигнал за проблеми със зрението.

Родителите казват - то почти се долепва до екрана, или си върти очите, или си изкривява главата.

У нас отново се наблюдава увеличаване на случаите на епидемичен кератоконюнктивит, по-познат като грип в окото. Вирусът е устойчив, затова мийте ръцете си, преди да пипате очите, предупреждава академик Василева.

Много силно заразно заболяване, което много бързо се предава, даже чрез пипане на замърсени повърхности, от секрети на болен, който е от конюнктивит.

Информация на Мая Данчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна