Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключово дело беше отложено заради участие на адвокат в изборите

Снимка: Архив
Ключово дело за наркотрафик беше отложено заради участие на адвоката на един от подсъдимите в местните избори. Делото срещу Огнян Атанасов и още 7 подсъдими ще продължи на 15 ноември, когато кампанията ще е свършила.

Гръцките власти следят с особен интерес това дело. През 1993 г. Огнян Атанасов е задържан в Гърция с голямо количество наркотици, които продава на агент под прикритие. Тогава той е осъден на 18 години затвор. През 1998 г. обаче успява да избяга от затвора. Срещу Атанасов в Гърция се водят още 11 дела за наркотици.

Огнян Атанасов бе задържан у нас през март миналата година по обвинение в наркоразпространение. Тогава Гърция поиска той да бъде екстрадиран и да си излежи присъдата там. Българските власти обаче отказаха тази екстрадиция заради делата, които вървят срещу него в България. Едното е за наркотици в СГС, а другото – за пране на пари, което се гледа в Благоевград. За Атанасов са пускани няколко европейски заповеди за арест.

Огнян Атанасов е на 48 г. и е с много тежки психически проблеми. Вероятно на някои от следващите съдебни заседания ще се гледа поредната експертиза, която ще иска промяна на мярката за неотклонение. Проблем може да възникне и от това, че ако тази експертиза установи невменяемост, Атанасов няма как да бъде съден. Твърди се, че заболяването на Атанасов е ескалирало и заради това, че той знае, че каквато и присъда да бъде постановена в България, а тя няма да е особено висока, го чака изпращане в Гърция, за да доизлежи присъдата си, както и да бъдат довършени другите дела.

Другото интересно дело, което днес беше гледано в СГС, е това срещу дясната ръка на Златко Баретата Антон Савов или Тони Мамата. Делото е пародия на това срещу Златко Баретата. Разпитват се едни и същи свидетели, повечето от които се познават. Всички те, освен че се държат крайно невъзпитано, са и негативно настроени към прокуратурата и си позволяват сериозни критики относно начина на водене на разследването. По това дело се появи съмнение за фалшифицирани протоколи на един от свидетелите. Той се отрече от първоначалните си показания и каза, че е бил накаран да се подпише на бял лист.

Коментарът на Силвия Великова по двете дела може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна