Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: ГРАО е коригирала избирателните списъци преди изборите

Снимка: БГНЕС
Служба ГРАО е проверила и коригирала избирателните списъци преди първия тур на изборите - това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя уточни, че 11 000 от общо 12 000 души са били извадени от забранителните списъци за гласуване преди вота на 23 октомври и, ако има нередности, вината не е в служба ГРАО:

Синхронизацията на данните на общинските администрации и на МВР са тези, които ГРАО разпечатва като списъци. Това, което имаше като оплаквания преди първия тур от много граждани, които са в забранителния списък и които ги няма в списъците, ГРАО направи проверка и установи, че има такива лица. Адресирахме специални писма до общините с въпросните 12 хиляди души да бъдат проверени още веднъж дали са правилно въведени в базите данни на общините. Когато бяха разпечатани списъците, 11 хиляди от тях бяха коригирани, така че проблем с тази корекция няма.

Според Павлова трябва да бъде подобрена системата за регистрация по настоящ адрес:

Очевидно има някакъв проблем по системата, тъй като службите по гражданска регистрация регистрират по настоящ адрес, може би защото самата регистрация по настоящ адрес не е задължителна и явно трябва да се засили контролът и да се подобри законодателството, системата и Изборният кодекс. Според мен има какво да се желае, така че да бъде улеснена ситуацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна